הרגלי לשון ונשימה תקינה.
אחד הדברים החשובים ביותר להתפתחות וגדילה תקינים של הלסתות והשיניים הוא התפקוד של השרירים שלנו והם אחד הגורמים הסביבתיים המשפיעים ביותר על עמדת הלסתות והשיניים. ישנן שתי בעיות נפוצות שפוגעות בתקינות עמדת וגדילת הלסתות והשיניים ואם הן לא מטופלות ומבוצע טיפול אורתודונטי הן פוגעות בשרידות התוצאה לאורך זמן.
דחיפת לשון
ישנן שתי צורות בליעה:
בליעה תינוקית(INFANTILE ) –בבליעה זו הלשון נדחפת החוצה מתוך חלל הפה כדי לקלוט את הנוזלים ומעבירה אותם אל הלוע.
בליעה בוגרת– כאשר מתחילים בבליעה מוצקה הלשון אוספת את המזון נצמדת לחיך ומעבירה אותו אל הלוע.
ישנם הרבה ילדים ומבוגרים שלא עושים את המעבר לבליעה בוגרת. משמעות הדבר שבכל בליעת מזון או רוק הלשון נדחפת בין השיניים (תוך הפעלת כוח גדול על השיניים) ויוצרת ומשמרת מנשך פתוח ( השיניים הקדמיות העליונות והתחתונות לא באות במגע ) שלא מאפשר תפקוד תקין של מערכת הלעיסה ובמקרים רבים מהווה הפרעה בדיבור שנקראת שנשון ( קושי לבטא אותיות שורקות )
חשוב לציין שני הרגלים נוספים שגורמים לבעיה ומנציחים אותה:
מציצת אצבע– שלעיתים מחליפה חפץ מעבר נמשכת לתוך גיל מבוגר ואף לעיתים דורשת טיפול פסיכולוגי תומך לפתרון הבעיה.
מציצת מוצץ– גם כן גורמת למנשך פתוח שלעיתים גורר אחריו דחיקת לשון. השימוש במוצץ מיועד לתינוקות ילודים עד להופעת שיניים ולא מעבר לזה. אם תקפידו על כך תוכלו לחסוך מילדכם טיפולים מורכבים בהמשך.
נשימת פה
הנשימה התקינה היא נשימה דרך האף שמשמש גם סנן פיזי וביולוגי של האויר שנכנס לראות וכמו כן מרטיב ומווסת את הטמפרטורה של האויר שנכנס לראות. במהלך משימה זו הפה סגור.
כאשר יש חסימה כלשהיא במעבר אויר דרך האף עוברים לנשימת פה. הפה נפתח הלשון יורדת לכוון הלסת התחתונה והדבר יוצר מתח לא תקין בשרירים שגורם לגדילה לא תקינה של הלסתות שלעיתים התיקון היחידי לבעיה היא כירורגיה בסיום הגדילה.
אז איך נמנעים מכל זה?
ביטול הרגלים כמו מציצת אצבע , מוצץ.
בדחיפת לשון מטפלים אצל קלינאית תקשורת
בבעיות נשימת פה עושים ברור/טיפול אצל מומחה לאף אוזן גרון.
הרבה מטופלים לא מודעים לבעיה זו או שחושבים שהיא לא מספיק חשובה, אך המציאות שונה לחלוטין– ללא פתרון הבעיות האלו קשה לבצע טיפול אורתודונטי יעיל ולשמר על תוצאה טובה למשך שנים.
לבטל הרגלים זו משימה קשה שדורשת מאמץ אך היא חיונית.
ניבים כלואים
ניבים הם שיניים שממוקמות בין השיניים הקדמיות לאחוריות, בוקעים בגיל 10-12, ובמקרים רבים הם הופכים להיות כלואים.
שכיחות התופעה באוכלוסיה היא 1-3%.
שן כלואה היא שן שבמהלך ההתפתחות והבקיעה שלה אבדה את כוון הבקיעה לתוך מקומה בחלל הפה והיא נתקעת בתוך הלסת ללא יכולת להגיע למקומה ללא טיפול , ותוך כדי המצאות במקום לא נכון היא יכולה לגרום לנזק רב לשיניים הקבועות שבסביבתה.
הטיפול ניב כלוא
קודם יש לבצעה אבחנה מדויקת לגבי מקומו המדויק של הניב על ידי שימוש בהדמיה תלת ממדית ( CT). יש להכין את קשת השיניים ליצירת מקום לניב הכלוא על ידי טיפול אורתודונטי. לאחר מכן מבצע כירורג פה ולסת חשיפה של הניב הכלוא. במהלך הפרוצדורה מודבק סמך אורתודונטי שמאפשר התחברות לשן. הכירורג משאיר פתח שדרכו השן נמשכת בהדרגה למקומה בקשת השיניים. כיום בעידן השתלים האורתודונטיים מומלץ בחלק מהמקרים למשוך את השן תחילה אל השתל כדי לוודא שהיא ניתנת להבקעה.
יש צורך לטפל הניב כלוא מכיוון שאם משאירים אותו במקום הוא יכול לפגוע בשיניים הסמוכות. ניב זו שן חשובה לאסתטיקה של החיוך והיא תהיה חסרה אם לא תטופל.
מכיון שישנה ירידה בסיכויי הצלחה של הבקעת ניב כלוא עם הגיל רצוי לבצע את הטיפול בהקדם .
סיכויי ההצלחת הטיפול תלויים בגיל המטופל ובמקום הניב הכלוא. ישנם מקרים שהניב הכלוא מחובר לעצם בצורה כזו שלא ניתן להבקיעו (שן אנקילוטית) במקרים האלה יש צורך בעקירת הניב ואז לתכנן סגירת הרווח על ידי טיפול אורתודונטי או שיקום החסר על ידי שתל וכתר. במקרים אחרים הניב יכול לפגוע בשיניים סמוכות עד האובדן שלהן ואז יש צורך בשיקומן על ידי שיקום. ההחלטה על סוג הטיפול היא ייחודית לכל מקרה ומקרה. טיפול אורתודונטי בניב כלוא הוא ארוך יותר, מורכב יותר ודורש ידע והבנה בתכנון ובצוע הטיפול.
שתלי עיגון
כאשר אנחנו מזיזים שיניים , למשל למטרת סגירת רווח ואנחנו מעוניינים שהתנועה תהיה אך ורק של שיניים מסוימות לכוון מסוים מבלי להזיז את שאר השיניים , אנחנו צריכים עגון מקסימלי. לצורך זה באים לעזרתנו השתלים האורתדונטיים .
שתל זה הוא בעצם בורג קטן ( במספר גדלים) שבהרדמה מקומית מוחדר לתוך לסת. בעזרתו אנחנו יכולים לבצע תנועת שיניים אורתודונטית מבוקרת מדויקת ויעילה. בסיום הטיפול השתלים מוברגים החוצה ולא נשאר שום סימן לקיומם.
בשל גודלם הקטן וצורתם זכו שתלים אלה לשם חיבה –פירסינג דנטלי.
שתלים אלה מקצרים משמעותית את משך הטיפול בתנועות מסוימות , ובמקרים מסוימים מאפשרים תנועת שיניים ותיקון לקויים שלפני עידן השתלים היו מצריכים כירורגיה מורכבת.
טיפול אורתודונטי לצורך שיקום
הזקפת שיניים
במקרים בהם היה חוסר שן תקופה ממושכת ושיניים הסמוכות זזות לכוון החסר או בצורה מקבילה או על ידי הטיה (“נשכבות“). במקרים אלו יש אובדן מקום ולא ניתן לשקם את אזור השן החסרה לכן קודם מבצעים החזרת השיניים למקומן ואז ניתן לשקם את החסר על ידי שתל וכתר.
הבקעה
מתבצעת במספר מקרים
1.במקרים בהם ישנו אובדן חומר שן עד גובה העצם אין מספיק מקום לבצוע כתר בתנאים אופטימליים ויש צורך להבקיע את השן מהעצם כדי לשקם את השן.
2. במקרים בהם יש פגמים וחסרים בעצם התומכת בשיניים, יש צורך לתקן את המתאר של העצם ועל ידי כך לשפר את התנאים לשקם ולבריאות החניכיים.
3. במקרים בהם גובה מתאר החניכיים לא אחיד ואזור זה נראה בחיוך מתקבל אזור לא אסטתי. כדי לתקן זאת אפשר לבצע הבקעה ו/או משיכה כדי לקבל מתאר חניכיים אחיד ואסטתי.
תיקון בממד האנכי של השיניים( אינטרוזיה)
במקרים בהם ישנו חסר שיניים בלסת אחת , השיניים שבלסת הנגדית ממשיכות לבקוע וכך נוצר מצב שאין מספיק מקום בממד האנכי כדי לשקם את אזור החסר.
כדי לאפשר את השיקום באזור מתבצעת החזרת השן שעברה בקיעת יתר למקומה על ידי טיפול אורתודנטי.
תיקון עמדת הלסתות
בתהליך של יישור שיניים אנחנו מעוניינים בתיקון עמדת השיניים וקבלת סידור שיניים אסטתי דבר שיבטיח לנו מראה שיניים יפה בחיוך מנוחה ודיבור, וזה הדבר שבעקר מענין את המטופלים.
דבר נוסף שחשוב מאוד בטיפול האורתודונטי הוא להגיע לסגר תקין של השיניים דבר שיאפשר תפקוד תקין של מערכת הלעיסה. כאשר הבעיה היא בעמדת שיניים בלבד ניתן לתקן אותה תוך כדי יישור השיניים עצמו, אך כאשר הבעיה היא בעמדת הלסתות יש צורך להשתמש באמצעים נוספים. כאן קיים הבדל גדול בין מטופלים שנמצאים בשלב הגדילה ( טווח גילאים 10-14)לבין אלה שסיימו את הגדילה ומטופלים מבוגרים. כמו כן, קיימת שונות אינדיבידואלית בתגובה לטיפול בין מטופלים שונים. מבוגרים או במקרים של פער גדול בעמדת לסתות לעיתים הפתרון המלא והנכון לבעיה הוא טיפול אורתו–כירורגי.
CARRIERE
במקרים בהם אנחנו רוצים לתקן את הסגר עם מכשור אורתודונטי קיים היום מכשיר Carriere Motion שתפקידו הוא לתקן את הפער בין עמדת הלסתות. ישנו מכשיר לתיקון עמדת לסת תחתונה אחורית Carriere Motion II וישנו מכשיר לתיקון עמדת לסת תחתונה קדמית Carriere Motion III.
המכשיר בנוי מפלטה שקופה נשלפת שמורכבת על לסת אחת ומשני מקטעים שמודבקים מהניב ועד הטוחנת הראשונה ביניהם המטופל מרכיב גומייה. השלוב בין המכשור לכוח האלסטי של הגומייה מיצר את התיקון עמדת הלסתות הרצוי.
המכשיר הוא פנימי, אסתטי ונוח לשימוש. התיקון לוקח בממוצע כשישה חודשים. הרכבת המכשיר היא 22 שעות היום.